Tandimplantat

Ditt leende blir som nytt

Tandimplantat

När en patient har förlorat en eller flera tänder kan dessa ersättas med implantat. Idag är det möjligt att ersätta nästan alla förlorade tänder med hjälp av denna typ av behandling. Tandimplantat fästs i käkbenet med hjälp av titanskruvar. Titanskruvarna får växa fast och sedan fäster tandläkarna en krona eller en bro på skruvarna för att ersätta de förlorade tänderna.

Så sätter tandläkaren ett  tandimplantat

Till att börja med måste tandläkaren utföra ett förarbete där han eller hon noga undersöker och röntgar patienten. Vid behov samråder din specialisttandläkare med sina kollegor för att se till att resultatet blir så bra som möjligt. Varje patient får en bedömning som görs utifrån de personliga förutsättningarna. Det är viktigt att käkbenet och andra tänder är hela och fria från infektion innan man påbörjar en implantatbehandling. Därför kan man behöva vänta och se till att patienten har läkt ihop ordenltigt om andra behandlingar nyligen har utförts.

Själva behandlingen med implantat består av två steg - ett kirurgiskt och ett protetiskt. Under det kirurgiska steget utförs en eller flera operationer där titanskruvarna (implantatfixturer) fästs i käkbenet. Det protetiska steget i behandlingen är det steg där nya tänder tillverkas som kommer att fästas i titanskruvarna. I samband med detta steg får patienten även erbjudande om provisoriska tänder som kan användas under inläkningsprocessen. Så slipper du gå tandlös medan du väntar på att titanskruvarna läker fast.

Tandimplantat steg för steg

  1. Tandläkaren drar ut en eventuella befintliga tänder som sitter löst eller som är sjuka och behöver avlägsnas. Därefter måste käken läka för att undvika infektioner.
  2. Implantatfixturen (titanskruvarna) opereras fast i käkbenet. Fixturen fungerar sedan på samma sätt som en tandrot.
  3. Fixturen förlängs med en distans. På denna fästes sedan den nya tanden.
  4. Protetiskt arbete. Här utformas dina nya tänder i en form och färgton som går väl ihop med dina existerande tänder för att slutresultatet ska bli naturligt. De nya tänderna monteras på fixturerna.

Modern tandskanner istället för avtryck

För att vi ska kunna utforma tänder som sitter rätt i munnen och som passar med resten av ditt bett måste man traditionellt sett göra ett tandavtryck. På vissa ställen  används en skanner för att läsa av patientens tänder, till exempel när  kronor eller broar ska utformas.. Så slipper patientenen att behöva göra avtryck med avtrycksmassor, något som annars tar lång tid och kan vara obehagligt.

Naturligt slutresultat

När din implantatbehandling är färdig har du som patient fått nya tänder som i stort sett har samma utseende och fungerar lika bra som vanliga tänder. Det är skönt att inte behöva tänka på att ta ur lösa bryggor för rengöring eller vara orolig för att de ska ramla ut. Tandimplantatet sitter säkert på plats och rengörs som vanliga tänder.

Läs mer på denna sida: http://www.tandimplantatstockholm.nu/.