Tandimplantat

Ditt leende blir som nytt

Dags att ersätta förlorade tänder?

Är man lite grann till åren kommen, kan det vara dags att planera för hur man vill göra med eventuellt förlorade tänder. Det är ju inte så konstigt. Det händer många att man råkar bita sönder sina tänder, och det behöver inte ha att göra med dåligt skötta tänder. Efter ett antal bett med sina tänder har tänderna helt enkelt slitits ut. Då kan det vara dags att fundera på att ersätta tänderna på bästa sätt. Som tur finns det en hel del olika alternativ till de tänder som man har förlorat. Vilka alternativ som är bäst för din del, beror på hur många tänder du har förlorat, hur de ser ut och hur du vill att de känns och ser ut i munnen.

Fasad – krona – bro

Dessa alternativ är bäst om man endast har tappat en, eller två, tre tänder. Har man skadat en. tand och en del av tanden har gått av kan man snygga till tanden med en fasad. Är stora delar av tanden borta, bör man slipa ner den och lägga en "krona" över tanden. Har man däremot skadata flera tänder som sitter i en rad, kan man behöva ersätta dem. Då fäster man ihop två, tre tänder ihop, så de ser naturliga ut, med "tandkött" i plast. Hela raden med tänder fästs i de närmast liggande tänderna så att de bildar en "bro" mellan de friska tänderna.

Tandproteser – löständer

Detta alternativ ersätter fler än två, tre tänder. Då kan det handla om hela eller delar av över- eller underkäken. Det är detta man brukar kalla för "löständer". Man kan ersätta alla tänder i munnen på detta sätt, eller hela under- eller överkäken. Då är allt; tänder, tandkött och käkben i en enda protes som kan tas ur och borstas. De flesta tar ur den till kvällen och lägger i ett glas med vatten. Detta är det billigaste alternativet.  Behöver du tandproteser i hela munnen kan det gå på 65.000-85.000 kronor. Behöver man endast protes i över- eller underkäken går det på 35.000-65.000 kronor.

Tandimplantat

Detta alterantiv kostar mycket mer än "löständer" och går på 65.000-85.000 kronor om du behöver ersätta alla tänder med tandimplantat. Behöver man tandimplantat i över- eller underkäken går det på 35.000-65.000 kronor medan bara en tand går på 18.000-25.000 kronor. Ett tandimplantat innebär att man skruvar in en skruv i titan inne i käkbenet. I den skruven skruvar man sedan fast en tand av porslin och då fungerar de som dina vanliga tänder; du brostar dem som vanligt och fortsätter äta som vanligt.

Bor du i Stockholmstrakten, har du tusentals tandläkare att välja mellan. Alla dessa är inte erfarna vad gäller tandimplantat, utan därför bör du välja en som kan tandimplantat. Det du kan göra är att börja med att googla tandimplantat Solna, om det är i Solna du bor, annars skriver du in din ort på sökfältet i sökmotorn. Sedan är det bara att ta kontakt, fråga om priser och behandlingar och välja den som är bäst.

29 Jun 2018