Tandimplantat

Ditt leende blir som nytt

Fördelar och nackdelar med olika tandersättningar

Har du förlorat en eller flera tänder? Det är inget att skämmas för, det är många fler än du som har det. Har man kommit förbi medelåldern, har tänderna varit med om en hel del. Med tiden nöts de ner, tandköttet förändras och efter flera år kan det vara dags att se över sina tänder. Om man förlorar en eller flera tänder är det viktigt att ersätta dem, så att man kan fortsätta leva som förut och inte blir hindrad på grund av dåliga tänder.

Det finns en del som skäms över att inte ha alla tänder i behåll, framför allt kan tänder som fattas fram i munnen skapa obehag. Därför är det viktigt att ersätta de tänderna så snart som möjligt. Här går vi igenom några olika lösningar som kan ersätta förlorade tänder, och vad som är bra och mindre bra med dem.

Krona

Har man förlorat endast en tand, eller ovansidan av en tand, kan man ersätta den med en så kallad krona. 

Fördel

Det är ett enkelt ingrepp och omedelbar. Har man förlorat en del av en tand, kan den del som är kvar skrapa och irritera i munnen. Då är en krona en snabb lösning på den del som fattas

Nackdel

En krona kan sitta hur länge som helst, beroende på hur duktig tandläkaren är som hjälper dig med kronan. Dels beror det även på materialet, om tandkronan sitter kvar och hur länge.

Bro/brygga

En bro, eller som man förut kallade för brygga är utmärkt om man har en eller flera tänder på ett och samma ställe som fattas. 

Fördel

Detta är i likhet med en tandkrona en bra och enkel lösning för en eller flera tänder som fattas. Det krävs inga stora ingrepp och man får för en relativt låg kostnad en lösning på tänder som fattas.

Nackdel

Den enda nackdelen med en bro, eller brygga är att den kan lossna. Äter någon en karamell som är seg och tuggar kan bron lätt lossna. Samma sak när det kommer till hårda saker som rotfrukter, knäckebröd och annan hård mat.

Duracetal-klamrar

Detta är en liknande bro eller brygga, som fästs på intilliggande friska tänder. Det är meningen att de inte ska synas och ska smälta in med de tänder som finns kvar i käken och som är friska.

Fördel

Detta är en metod att ersätta förlorade tänder med relativt låg kostnad. Den syns inte och är ett relativt ofarligt sätt att ersätta tänder.

Nackdel

Att de möjligen kan belasta tänderna som ligger intill. Metoden är heller inte en permanent lösning, utan måste se över efter några år.

Tandimplantat

Tandimplantat är det närmaste man kan komma att ersätta en förlorad tand. Man skruvar i titanskruvar i käken och sedan placerar man tänder i skruvarna vilket gör att du så gott som får nya tänder i stället för dem som du förlorade.

Fördel

Detta är ett permanent sätt att ersätta tänder. Det syns ingenstans att det är ersatta tänder. Du slipper känslan av att ha ”löständer” och kan egentligen fortsätta livet som förut.

Nackdel

Det är ett stort ingrepp att skruva i skruvar med tänder. Detta är en metod som är relativt kostsamt.

Läs mer om tandimplantat här.

23 Apr 2018