Tandimplantat

Ditt leende blir som nytt

Har tänder blivit en klassfråga?

Ett leende kan förändra världen, men frågan är om världen är beredd på att förändra ett leende? För många så är den frågan intressant då man saknar de ekonomiska förutsättningarna som finns för att korrigera sina tänder och där man heller inte har råd att agera presumtivt genom att besöka en tandläkare.

Skillnaden i tandstatus och munhälsa mellan fattiga och rika har aldrig varit så stor som idag. Det blir hela tiden bekräftat genom olika undersökningar som sker i landsting över hela vårt land. Nu senast så slog tandläkare i Stockholm larm om att barn i fattigare områden hade avsevärt mycket sämre tänder än vad barn i rikare delar av Stockholm har. Här ska även det faktum att tandvård för barn är gratis föras till protokollet.

Det ger nämligen en annan infallsvinkel på problemet som per se inte enbart handlar om att man fuskar med tandborstning eller saknar ekonomiska medel för att gå till en tandläkare - det handlar om mat, kost och priset för att äta rätt. En rikare familj har råd att äta rätt; man kan unna sig kost som är nyttig och man kan hela tiden se till att denna tillagas på rätt sätt. En fattig familj äter sämre; det blir mycket färdiglagad mat, det blir stressiga måltider och det blir mycket läsk och annan söt dryck som skadar tänderna. Det är ett samhällsproblem.

Tänderna avslöjar vilken klass man tillhör och därför så bör man också sätta problematiken i ett större ljussken än vad som tidigare gjorts. Och: om det handlar om tandlossning i vuxen ålder - vem har bästa lösningen tillhands av en fattig och en rik?

Tandimplantat kostar mycket pengar

Den bästa lösningen vid tandlossning - eller i övrigt tappade tänder - är tandimplantat. Det innebär att man besöker en tandläkare där man bor, exempelvis i Stockholm, blir undersökt och där sedan en operation sker där tandimplantat sätts på plats genom titanskruvar i käkbenet. Titanet kan välkomnas av kroppen och på sikt kan tandimplantat fungera precis som ordinarie tänder. Har man ett starkt käkben där skruvarna kan borras fast så finns alla möjligheter till ett normalt liv.

Det typiska är att många som har rätt förutsättningar rent fysiskt ändå inte kan få tandimplantat - detta då det är en dyrare lösning och då man saknar medel att betala för ingreppet.

Tandläkare erbjuder räntefri betalning

Många tandläkare i Stockholm har emellertid tagit egna initiativ i syfte att kunna erbjuda tandimplantat även till de lite mindre resursstarka patienterna. Ett exempel är skräddarsydda betalningsplaner där man utgår från kundens ekonomi och där man betalar en liten summa varje månad - helt räntefritt.

Det är en bra lösning som verkligen visar på att tandläkare inte är ute efter snabba pengar: man finns för att hjälpa patienter till ett enklare liv. Oavsett hur mycket pengar man har på kontot.

Mer informatiom om tandimplantat finns att hitta här.

27 Dec 2018