Tandimplantat

Ditt leende blir som nytt

Tandimplantat – en svensk uppfinning

Det är som med många andra saker, ofta slumpen som kan avgöra världshistorien och göra någon stormrik. Dessa saker kan många gångar sammanfalla med att också få en betydelse för andra människor och förbättra deras liv. Sverige har flera gånger under historiens förlopp presenterat flera uppfinningar; skiftnyckeln, osthyveln, blixtlåset, tändsticksasken, bag-in-box-vinet, och så tandimplantatet.

En svensk upptäckt banade väg för implantat

Det var Per-Ingvar Brånemark som var forskare och egentligen forskade om blodceller, när han av en slump upptäckte egenskapen hos titan, att den kunde, så att säga osseointegreras med tandkött. Alltså att kroppen inte stötte bort metallen titan, utan metallen kunde växa in i kroppen. Det gjorde att man kunde konstruera tänder med titanskruvar som gjorde det möjligt att göra tänder som satt fast i käken, istället för att sitta löst som de andra tandproteserna man hade på den tiden. Än idag är tandimplantaten som byggts på detta sätt det bästa alternativet för att ersätta tappade tänder.

Brånemarksmetoden en svensk uppfinning

Redan 1965 behandlades den första patienten med Brånemarksmetoden, som den kom att kallas, när man ersatte tappade tänder med ett tandimplantat. Metoden spreds och idag finns den möjligheten var som helst i världen. Det första man gör är att kontrollera om det finns tillräckligt med friskt käkben som man kan skruva fast titanskruvarna i. Om man hittar den möjligheten i patientens käkben, skrivas de fast och får sedan läka mellan tre och sex månader innan man fäster de konstgjorda tänderna i skruvarna. När läkningen Sedna är färdig, fäster man tandbro, eller tanden på skruvarna. Under hela den tiden det tar att både skruva fast skruvarna och fästa de konstgjorda tänderna, bör patienten hålla en strikt munhygien för att behålla en bra hälsa i munnen under läkningsperioden.

Undantag finns då implantaten inte fungerar

I normala fall, håller tänderna livet ut. Det är ovanligt att de ersatta tänderna inte håller i längden. Undantagen har varit om patienten är en storrökare. Röker man , försämras munhygienen på ett väsentligt sätt. Därför rekommenderas alla som vill ha tandimplantat att omedelbart sluta röka. Det finns även andra risker, som man inte rapporterar så mycket om, och det är att det ställer mycket stora krav på tandläkaren som gör implantaten att hålla en mycket strikt hygien, för att inte ingreppet med att skruva in implantat innebär att bakterier kommer in i och med ingreppet. Därför bör du söka efter en nogrann tandläkare när du anlitar en tandläkare för ett så stort ingrepp. Be om referenser om du är osäker. 

16 Mar 2018